zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Interjúk
Texasban inkább Tom… Gitárt eszik reggelire, közben Jimi Hendrix-et hallgat. A szakmában tevékenykedő elsővonalbeli gitárosok emlegetik őt egyre többen, közben pedig a hendrixes játék és stílusvilágból táplálkozva alakítja saját hangzását. Koncertjei rendszerint katarzisba torkollanak…

Az utóbbi évben hallani felőled egyre gyakrabban, te is érzékeled, hogy beindult az élet körülötted?
 
Örülök, hogy így látod, nincs ellenemre a dolog… Úgy érzem, hogy talán most beindul egy-két dolog, amire rég vártam és a külvilág talán ezeket érzékeli mostanság.
 
 

 1.jpg

 

Ha Hendrix vagy SRV játékstílusa felmerül Magyarországon, az elsők között vagy, akire mutogatnak. Hogyan és mikor kezdtél el foglalkozni ezzel a két zsenivel?
 
Az egész gitározás dolog Hendrixnek köszönhető. Láttam egy Jimiről szóló filmet és megfertőzött. Mindez a középiskola elején történt, akkor még nem gitároztam, de otthon apukám gitárjátékát sokszor élvezhettem. Kaptam egy gitárt és hamarosan minden szabadidőmet a gyakorlás töltötte ki. Hendrix egyébként életre szóló szerelem számomra, kifogyhatatlan inspiráló erőt jelent. Stevie Ray Vaughan később jött, ő is sok szerepet játszik a fejlődésemben, de korántsem olyan intenzitással, mint Jimi. SRV időnként üti fel a fejét nálam, akkor sokat hallgatom, aztán jön egy másik inspiráló erő és kicsit háttérbe kerül. 2010-ben 3 hónapot töltöttem Dallasban Katona Tamás barátommal, ahol iszonyat módon jelen van Stevie zenéje, munkássága, így én is keményen elmerültem a Texas-shuffle rengetegben. Életre szóló élményt kaptam akkor, remélem, visszajutok megint oda és újra zenélhetek a kinti barátokkal.

  

 

Kikre utaltál, amikor más inspiráló erőkről beszéltél?
 
Nagyon sok egyéb gitáros kedvencem van, ezek közül sokat Texasban ismertem meg, mint Lance Lopez, imádom Philip Sayce-t, az angol Scott McKeon-t, de persze nem szabad kifelejtenem a régi nagy blues öregeket, úgymint BB King, Freddie King,  vagy például Albert Collins. Imádom Angus és Malcolm Young gitárjátékát is, az AC/DC is örök szerelem számomra. Persze ezen kívül sokféle nem kimondottan gitárcentrikus zenét is hallgatok.

 
2.jpg 

 

Hogyan tanultad a stíluselemeket? Fül? Füles? Oktatóanyagok?
 
3 évig jártam Kerékgyártó „Füles” Istvánhoz Miskolcon. Aki nem ismerné, Ő országos ismertséget Török Ádám mellett szerzett basszusgitárosként, de Miskolcon ő számít minden idők legnagyobb gitárosának. A zenei elméletet, alapokat tőle szereztem, rengeteget tanultam nála minden értelemben. Megtanított használni a fülem, jól meghallani a zenét és jól hozzáállni a zenéhez. 1 hónapot adott, hogy zenekart csináljak és életem első „nagyobb” koncertjét az ő elő-zenekaraként nyomtuk. Sajnos nagyon fiatalon hagyott itt bennünket, Füles bátyó nyugodj békében.
 

 

Saját zenédről beszéljünk kicsit?
 
A saját ihletésű zenéket a miskolci illetőségű Happy Bluesday zenekarral valósítottam meg először, de a Message To Hendrix bandámban is rengeteg saját ötlet hangzik el, mivel a másolás sosem volt célom. Nem fektettem energiát szólók bemagolására, inkább csak kicsit belekapva az eredetibe majd utána hagyva, hogy a saját énemben alakuljon ki valami sajátos dolog. Mindig is célom volt a saját hangzásom megtalálása, önálló stílusjegyek kialakítása. Remélem egyszer elérem ezt.
 
 
Nem tartasz attól, hogy beragadsz a népítélet nézőpontjából egy Hendrix stílusú gitárosnak?
 
Köszi a kérdést, van benne valami! Valahogy az élet úgy hozta, hogy az emberek a Hendrix zenekarommal ismertek meg és sokan azonosítanak ezzel, de az, aki eljön egy Message To Hendrix koncertre rájön, hogy az inkább Petendi koncert, mint Hendrix. Szerencsére sokaktól hallom ezt és igazolva érzem magam.

 
4.JPG 

 

A beatfelszerelésed érdekelne. Ha jól tudom, nem méregdrága hangszereken játszol, és mégis úgy szól a kezedben, ahogy csak nagyon keveseknek. Mennyi ebből szerinted a technika és mennyi a kéz?
 
Túlzás lenne azt állítani, hogy a szand (csak) a kézben van, főleg egy olyan zenében, ahol rendkívül nagy szerepe van a különböző erősítőknek, effekteknek. A hangos elektromos blues-rockot játszó zenészeknek, mint én is, nagy szüksége van ezekre a dolgokra, mivel nélkülük ez a zene nem szólalna meg megfelelően. Persze minden kiderül, amikor előkerül egy akusztikus gitár, vagy elszáll a pedálboard tápja… (nevet)
 
 

Szóval a beatfelszerelés: minden érdekelne, még a pengető is...
 
Az évek során valahogy úgy alakult, hogy a Fender Stratocaster lett a legjobb barátom. Van néhány modellem, az egyik kedvencem az a Roadworn 60 sztratóm, amit Austinban vettem egy köpésre Ray Henning boltjától, ahonnan SRV gitárja származik. Teljesen gyári állapot, nem nyúltam bele. Sok texasi kaland fűződik ehhez a gitárhoz, sosem adnám el. A másik az egy fekete mexikói „Reverse Headstock Stratocaster”, amibe Texas Special pickupokat raktam. A maple nyaka miatt teljesen más karakterű hangja és fogása van, mint a többi gitáromnak. Ezen kívül van még egy Classic 60 sztrat, amit saját magam öregítettem (nevet), ezt Texasban többször eredeti hatvanas évekbeli gitárnak nézték... Már megbántam, hogy nem adtam el 30 ezer dollárért (nevet). Két erősítőm van, egy reissue Fender Super Reverb, ami teljesen át lett építve, a reissue változat hibáit kiküszöbölendő, és van egy 1972-es Marshall JMP 50 erősítőm a hozzá tartozó eredeti 4x12 greenback ládával. Van egy öreg Fender Vibratone Leslie ládám is, amit alkalmanként használok. Szeretem a régi idők motyóit, a modern hangú cuccoktól előbb-utóbb megválok. A pedálszektor. Vox wah pedál, Kasleder PH2 fuzz, Ibanez TS808 RI, Lovepedal Picklevibe, Boss Bluesdriver, Boss DD3 delay és egy Boss tuner. Az évek során összegyűlt még sok effekt, amikkel időnként bővítem a repertoárt, de rendszerint ennyit használok. 11-es D’addario húrokon játszom fél hanggal leengedve, vagy „rendes” hangolásban, attól függően, hogy melyik bandával játszom. Heavy Fender pengetőket veszek.

 
5.JPG 

 

Kasléder effektek bemutatóit láttam tőled többször. Ha jól tudom, most is megjelent egy új pedál. Mi a véleményed róla? Szoktál a fejlesztésekbe is tanácsot adni?
 
Albert jó barátom és örömmel fogadom a felkéréseit. A legújabb pedálja az egy komoly delay sok extrával, ajánlom mindenkinek, brutál darab. A jövőben lesz egy közös projektünk, most nem árulom el milyen pedál lesz, de abban nagy részben benne lesz a kezem.
 
 
Van-e valami készülőben mostanság? Lemez, egyebek.

 

Egy új zenekart építgetek, már majdnem összeállt és nagy várakozással állok elébe. Saját ötleteimet akarom megvalósítani benne, amihez jó partnerekre akadtam. Remélem, hamarosan megismerhetitek élőben ezt a formációt valamelyik színpadon. Természetesen eddigi zenekaraimmal is folytatódik a munka.

 
GT