zenesz_logo.png



Az Ernie Ball Music Man bemutatta teljesen új négy- és öthúros StingRay Special basszusgitárjait, ami továbbra is számtalan profi basszeros top hangszere lehet.

 

 

[Ernie Ball MM Stingray special]

 

 

 

Kezdjük egy kis gitár-történelemmel! A legendás Music Man StingRay basszusgitár kétségkívül Leo Fender utolsó nagy dobása volt. Az 1976-ban bemutatott StingRay, Leo Fender első alkotása volt a Fender utáni időkből, amit megjelenése után számos nagy hatású és ismert zenész felkarolt, és a Music Man által gyártott hangszerek közül talán a legsikeresebbé vált. Leegyszerűsítve, a StingRay modern, frissített reinkarnációja volt a forradalmi Fender Precision és Jazz Bass modelleknek, sokkal több méllyel, sokkal agresszívebb és feltűnőbb közepekkel, és briliáns magas frekvenciákkal, melyek így együtt erőteljesebb, háromdimenziósnak tűnő hangzást nyújtottak.

 

A StingRay basszus története könnyen véget érhetett volna, amikor 1984-ben az eredeti Music Man cég kivonult az üzleti életből, de szerencsére a vállalkozást megvásárolta és felvirágoztatta Ernie Ball. Az Ernie Ball Music Man jelenlegi tulajdonosa, Sterling Ball is részt vett az eredeti StingRay basszus tervezésében a ’70-es években és a basszusgitáros szemszögéből értékes tanácsokkal látta el Leo Fendert és csapatát.

 

 

StingRay Special Collection  Ernie Ball Music Man H_700x.jpg

Music Man StingRay Special H

 

 

 

Most, 30 év után először nyúlt hozzá az Ernie Ball Music Man a StingRay modellhez, új, a játékkényelmet növelő jellemzőkkel látták el, de közben megtartották a nagy becsben álló StingRay sound-ot.

 

 

 

StingRay Special Collection  Ernie Ball Music Man5H_700x.jpg

 

Music Man StingRay Special5 H

 

 

Ahogyan a videóban Sterling Ball elmondja, minden maradt, ami megszokott és ismerős, az ovális koptatólaptól kezdve a testformáig. Ugyanakkor kissé újrahangolták a gitárt, pontosabban előerősítőt, semmit nem vettek el a már megszokott hangzásokból, de úgy finiomították, hogy a klasszikus basszus soundokból többet is használhassunk. A humbucker hangszedőkben neodímium mágnest alkalmaztak, a pickupok 18 volttal üzemelnek, ami nagyobb dinamika tartalékot eredményez. Az aktív elektronikát a három hangszínszabályzóval (Treble, Mid, Bass) és a pickup konfigurációtól függően három- vagy ötállású pickup váltóval kezelhetjük. 

 

 

Ernie Ball Music Man StingRay Special 4HH 700x.jpg

 

 

 

StingRay Special HH

 

 

Az anyagválasztásnál a pehelykönnyű súlya miatt a mocsári kőrisre esett a választás, ebből készül a test, aminek a kontúrja kissé kerekebb lett, így minden játék pozícióban kényelmes a hangszer tartása. A nyak anyagát válogatott hőkezelt juharfa adja, melyre a gitár színétől függően juharfa, rózsafa, vagy ébenfa fogólap kerül. Az érintők számát 22-re növelték, amiatt a nyakillesztés kontúrját újra kellett alakítani, ami ránézésre nem annyira észrevehető, de ha felvesszük a gitárt, akkor azonnal észlelhető. Újratervezték a hangolókulcsokat, melyek így lényegesen könnyebbek lettek, mint amelyeket az elmúlt 40 évben használtak. A szerelvényeknél, ahol lehetett, alumíniumot használtak, hogy még könnyebb legyen hangszer.

 

 

Ernie Ball Music Man StingRay Special 5HH _700x.jpg

 

 

StingRay Special5 HH

 

 

 

A masszív, turnéálló kivitelű gitár négy- és öthúros – StingRay Special, StingRay5 Special –valamint egy vagy két humbuckeres – StingRay Special H, StingRay Special HH – kivitelben készül, és szeptember elejétől kerül a márkakereskedőkhöz. Az új StingRay Special basszusok ára kiviteltől függően 2 000-2 300 USD között mozog. 

 

További információk és specifikáció: Ernie Ball Music Man.