zenesz_logo.png



Andrew Barta amerikában élő magyar származású gitáros valódi forradalmat vitt végbe a tengeren túl, a saját maga fejlesztett pedálokkal. A Tech21 azóta már Magyarorszégon is a kedveltebb márkák közé tartozik, érdemes odafigyelni az újdonságokra. Ime néhán a 2012-es Tech21 effekt felhozatalból

 

tech21boost 4 peda 600x150l.gif

 Tech 21 effektek

 

Boost Overdrive

A Tech 21 idei évre Boost pedálokkal rukkolt elő. Ilyen például a Boost Overdrive pedálja a cégnek, ami végtelenül egyszerű szerzemény, mégsem mondanám azt, hogy olyan, mint a többi. Két kapcsoló található a pedálon, egyikkel a boost kapcsolható, aminek mértékét értelemszerűen a Boost potméterrel állíthatjuk, stílusosan 21 dB-vel növelhetjük ütőképességünket.

 

overdrive.jpg

 

A kezelőfelület majdnem a megszokott: Level-Gain-Drive potik valamint a Boost poti mellett egy Sparkle poti, amivel valójában a hangszínen változtathatunk. Ha humbucker pickupos gitáron játszunk kitekerjük, így nem csak közepet emelünk, hanem egy kis mértékben a felső hangtartományon is tolunk, ha pedig single coil pickupos gitáron játszunk, akkor visszább tekerünk, a lényeg, hogy szólójáték helyzetben ne süppedjünk a zenekarba. Erre az alkalomra pedig tökéletes a pedál. Ha kedvünk tartja használhatjuk a pedált egyszerűen csak clean-boostként.

 

 

Boost Distortion

Hasonlóan a Boost Overdrive-hoz, ez a pedál is rendelkezik Boost funkcióval, a különbség mégsem az, hogy ezen a pedálon nagyobb a torzítás. Itt a Boost kapcsoló kifejezetten hasznos azoknál az erősítőknél, amelyeken alacsony a torzítás szintje, ugyanis ezzel a boost funkcióval ezen lökhetünk nagyot.

 

Tech21_Boost_Distortion másolata.jpg

 Boost Distortion pedál

 

Gyakorlatilag overdrive szintet ütünk meg vele, amihez hozzárendelhetjük a distortion funkciót és itt a világvége, nem kell várni év végéig vele. A Level-Drive-Tone potik mellett SAG funkció teszi különlegessé a motyót, méghozzá azzal, hogy annak kitekerésével kompresszált hangot kapunk. A distortion jellege a pedálnak kissé fuzz-os, emlékeztet a nyolcvanas évekre, de ezt már megszokhattuk a Tech 21-től, hiszen minden alkalommal a vintage hangzásból indulnak ki.

 

Boost Fuzz – Bass Boost Fuzz

A Fuzz pedálok újra divatba jöttek, bár használatuk nem annyira egyszerű. Jó kezekben szólal mg igazán, rá kell érezni, másképpen kell játszani, ha Fuzzt használunk. A Tech 21 ezt a hullámot most kifejezetten meglovagolta, mert két pedált is bemutatott a NAMM Show-n az éve elején, egyet a gitárosoknak, egyet a basszerosoknak. Ez utóbbi tényleg csak egy koncepciópedál, mert a basszusgitár hangjából egy totálisan szétkent, túlvezérelt hangot produkál, amihez megfelelő zenei műfaj kell.

 

bb másolata.jpg

  Boost Fuzz és a Bass Boost Fuzz pedálok

Ezen a pedálon Level-Tone-Drive szekció mellett egy +Clean potméter is szerepel, amivel keverhetjük a tiszta és a fuzzos hangot, beállíthatjuk a megfelelő arányokat. És persze kiemelhetjük a Boost kapcsolóval a szólamot, amit szintén 21 dB-vel növelhetünk. A gitárosok számára készült fuzz szintén a klasszikus vonalon indult, de a szokásos Tech 21 csavarral. SAG potméter kitekerésével kompresszált hangot kapunk, ami a fuzz esetében ugyan megnehezíti a játékot, de aki tudja kezelni, és kézben tartani a gyeplőt, az olyan soundot kap, amilyet anno a hetvenes években hallottunk Jimi Hendrixtől. És persze boostolhatunk, átlőhetünk a zenekaron egyeneseb a nagyérdemű arcába.

Forgalmazó: Sound Service.