ZenészmagazinShine – David Helfgott koncertje az Arénában

Zenészmagazin | 2018. Augusztus 14., Kedd 10:00

Aki látta az 1996-os Shine (Ragyogj!) című felejthetetlen filmet, annak nem kell magyarázni, ki David Helfgott. A filmben Geoffrey Rush által megformált zseniális zongoraművész, David Helfgott augusztus 15-én a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik.

 

david-helfgott_700.jpg

 

 

A világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott újabb európai turnéja során ismét Budapestre látogat hazai rajongói örömére. Korábbi koncertjei során többször lenyűgözte már a hazai nagyérdeműt, így a zenei csoda idén sem maradhat el. Az év egyik legfantasztikusabb klasszikus zenei élménye várható!  Káprázatos muzsika egy zseniális művésztől, akinek tehetségét, megpróbáltatásokkal teli életútját csodaként tartják számon.

 

 

DH 500x.jpg

 

 

Az ausztrál zongorista, David Helfgott gyerekkora nagy részét Perth-ben töltötte és különleges zenei tehetsége már egész korán megmutatkozott, hatszor is megnyerte az ABC Hangszeres & Ének versenyén az állami döntőt. 17 éves korában kezdett el tanulni Alice Carrard-al, Bartók korábbi tanítványával és Thomán Istvánnal, Liszt Ferenc tanítványával. Két évvel később felvették a londoni Royal College of Music zongora tanszékére. A tanára Cyril Smith úgy jellemezte Davidet, mint a legzseniálisabb tanítványát 25 évnyi tanítása alatt és Horowitz-hoz hasonlítja mind technikájában, mind temperamentumában. David Helfgott számos díjat nyert a College-ban, többek között a „Legjobb Koncert Előadásért” járó Dannreuther Díjat Rahmanyinov 3. zongoraversenyének pazar előadásáért. Azonban sajnos a Londonban töltött idő vége felé közeledve egyre több érzelmi változáson ment keresztül, melyet még tetézett Perth-i mentora, Katherine Susannah Pritchard írónő halála is, és végül idegösszeroppanást kapott.

 

A hetvenes években gyakran kellett kórházban töltenie az idejét, majd 1976-ban David beköltözött egy rehabilitációs intézetbe, ahol hat évig tartózkodott. A legnagyobb krízist számára az jelentette, amikor elveszítette a belső zenéjét, de emlékszik arra a napra is, amikor visszatért hozzá a zene: "A köd felszállt, és újra hallottam, … meg vagyok mentve.”

 

Dr. Chris Reynolds, a perth-i Riccardo’s borbár tulajdonosa visszahozta Davidet a zenei életbe, az ő bárjában játszott szombat esténként. Itt ismerkedett meg a későbbi feleségével, Gilliannel is, aki Mike Parry manager támogatásával segített neki fokozatosan visszatérni a zenei karrierjéhez perth-i koncertelőadások és egy ausztráliai koncert turné megszervezésével.

 

David sikeresen visszatért az aktív koncertező zenei életbe és egy egész sorozat CD-t adott ki, többek között az Oscar díjnyertes Ragyogj! c. film zenéjét, mely figyelemreméltó és inspiráló életéről szól. A David előadásában játszott Rahmanyinov 3. zongoraverseny első helyen állt több hónapig a CD eladások listáján Ausztráliában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, mindenhol aranyminősítést szerezve.

 

 

 

600.jpg

 

 

 

1996 októberében négy teltházas koncertet adott a Sydney Operaházban, melyet egy kihívásokkal teli világturné követett 1997-ben az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, melynek zárókoncertjén a londoni Royal Albert Hallban, Rahmanyinov 3. zongoraversenyét mennydörgésszerű álló tapssal díjazta a közönség.

 

A következő években folytatta a turnét Ázsiában, Afrikában, Japánban, Új-Zélandon és Európában, és természetesen Ausztráliában. Ezután pedig folyamatosan, tehát immár harminc éve nagyjából folyamatosan járja a világot, mindenhol fantasztikus sikert aratva.

 

Davidet a zene díszdoktorává avatták a nyugat-ausztrál Edith Cowan Egyetemen és tiszteletbeli állampolgár lett az olaszországi Montecatini Terme-ben, valamint 2008. januárjában az ausztrál Hírességek Sétányán a Bellingen Parkban szobrot emeltek a tiszteletére.

 

 

 

 

 

Élettörténete alapján készült Ragyogj! (Shine) című életrajzi drámát 7 Oscar díjra jelölték. A főszerepet, David Helfgottot alakító Geoffrey Rush a legjobb férfiszínész kategóriában haza is vihette az arany-szobrocskát!

 

Aki nem tud eljönni a koncertre, legalább nézze meg a Shine című filmet, nem fogja megbánni…

 

 

Art Anzix Színház bemutatja: 

David Helfgott: Rahmanyinov 3. zongoraverseny
Közreműködik az Art Anzix Symphonic Orchestra
 

2018. augusztus 15. szerda este 19:30 

Papp László Budapest Sportaréna 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=iUxzpNaBXAU

Jegyek itt: http://www.eventim.hu/hu/jegyek/david-helfgott-budapest-papp-laszlo-sportarena-482703/event.html

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.107456 másodperc.