zenesz_logo.png



Veszteségtől az újrakezdésig, a talpra állás állomásait énekli meg az Apnoé. Március idusán, SziaBori címmel új lemezzel jelentkezett, az idén húsz éves győri zenekar.

ApnoĂŠ 700x.jpg


Mini interjú a zeneszerző, bandavezér, Takács Gergellyel. A lemez sokrétegű, érdekes anyag, tele szokatlan megoldással, összességében nagyon eredeti. Már a „boltokban” van, de mi jól kitárgyaltuk a háta mögött, meg benéztünk kicsit a kulisszák mögé is.

 

Hogyan jött létre az album (és nem a technikai részre gondolok)?

 

Az egész ott kezdődött, hogy valamikor másfél évvel ezelőtt, miután épp a sebeimet nyalogattam egy komolyabb, a zenekarban lezajlott tagcsere után, küldtem egy SMS-t Pintér István Attila “Jumbow” barátomnak, akiről tudtam, hogy ír verseket, dobjon át nekem pár szöveget, ha tud, mert szeretnék vele dolgozni. A többi történelem…

 

Neked a szövegre jön az inspiráció? Mármint az ihlet?

 

Nem feltétlenül, ebben az esetben többször volt olyan, hogy a szövegvázlat volt meg előbb, és azt gyúrtuk tovább, de volt fordítva is. Sőt általában passzolgattuk egymásnak a félkész dolgokat. De egy korábbi anyagunkon, a “Kincskereső kisködmön” újragombolt verzióján úgy dolgoztunk Lackfi Janival, hogy mindegyik dal teljesen készen volt, és arra passzintottuk a szöveget. Ott annyival azért könnyebb dolgom volt, hogy adottak voltak a témák és a hangulatok.

 

Itt viszont te/ti adtátok meg a témáját az egyes daloknak. Azok milyen ihletésűek? Van köztük kapcsolat?

 

A dalok írása alatt nem volt bevésett koncepciónk. Jumbownak eléggé sikerült eltalálnia azokat a hangulatokat, amiben éppen voltam, és aránylag rövid idő alatt ki is gurultak a dalok első verziói. Divatosan mondva, egy “Flow”-ban voltunk. Miután 5-6 dalt megírtunk közösen, kezdtem felfigyelni a dalok mögötti jelentések kapcsolatára. Simán fel lehet fűzni őket a veszteség megélésétől, a talpra állásig, egy szakítástól, az újabb szerelemig, vagy a gyásztól, a megnyugvásig tartó stádiumokra, amik szerintem ismétlődő körforgásban, minden ember életében jelen vannak. A lejátszási sorrend is ez alapján készült el, de nem akarok utólag ráhúzni koncepciót, lehet, hogy csak éppen ebben vagyok most...

 

ApnoĂŠ 2 700x.jpg

 

Az Apnoé életében szinte folyamatos az átalakulás. Miben tér el ez, a mostani Apnoé a régitől, a korábbiaktól, a tagcseréken túl?

 

Azt hiszem, idén 20 éves a zenekar, amit Apnoénak hívnak, gyerekkori barátaimmal alapítottuk. Az évek során, nagyon sok jóbarát távozott és újak jöttek helyettük, a mindenkori műhelyünkben, különböző koncepciójú, de mindig újító szándékú zenék születtek. A legutóbbi, hosszabb időszakban nagyon rágörbültünk a népzene és a rockzene fúziójára, de már ott is, a későbbi anyagokban hanyagoltuk a népzene direkt megjelentetését.

 

Ez az anyag sokkal személyesebb hangvételű dalokat tartalmaz, az eddig megélt és tapasztalt zenék, élmények esszenciális kivonata. Ebben ott vannak a trükkös ritmikák, súlyos gitármenőzések, de a népzene és a versfeldogozások is. Nem utolsó sorban pedig, ebben a munkában játszópajtásunk volt Horváth Barnabás Botond, „Barnsz” (Hogy itt mindenkinek 4 neve van…) aki producere volt a daloknak és őrületes energiákat rakott bele, frissességet és egyediséget hozott a zenénkbe.

 

 

Melyik dal áll hozzád a legközelebb?

 

Mindig az utolsó bébi a legkedvesebb. Viccet félretéve, itt is, pont a legvégén szerzett dal. Amikor már úgy éreztük, hogy készen vagyunk a dalokkal, jött egyszerre egy hiányérzetünk, és akkor Jumbow elküldött nekem, egy már kész szöveget. Időközben, én is belekezdtem egy dallam írásába, megkaptam a szöveget és pont passzolt az elképzeléshez, egyáltalán nem kellett sem a szöveghez, sem a zenéhez hozzányúlni. Ez volt az „Éktelenkék”, amiben "megjegyzem magamnak az éktelen, kék eget!"

 

 

 

 

Az új albumból már adott ízelítőt a zenekar: a „Nemállat” című számukat tavaly ősszel, majd az Ady Endre előtt tisztelgő megzenésített verset, a „Héja-nász az avaron”-t a költő születésnapján mutatták be.

 

 

 


A lemez elérhető az alábbi online felületeken

 

Spotify: https://bit.ly/SziaBori_spotify

itunes: https://bit.ly/SziaBori_itunes

Google Play: https://bit.ly/SziaBori_googleplay

Deezer: https://bit.ly/SziaBori_deezer

 

Apnoé Facebook: https://www.facebook.com/apnoeband

[ -zm- ]