zenesz_logo.png



Jimmy Page ikonikus kétnyakú Gibson EDS-1275 gitárjának története és „ami mögötte van”.

jimmy-page-1 700x.jpg

 

A Led Zeppelin klasszikus rock-himnuszának, a Stairway to Heaven-nek felvételén Jimmy Page egy akusztikus Harmony gitárt, egy Fender Telecastert és egy 12 húros Fender elektromos gitárt használt. Ez igencsak megnehezítette, fogalmazzunk úgy, hogy lehetetlenné tette, hogy a felvételt élőben, egy gitárral tudja Page eljátszani. Végül talált egy meglehetősen jó megoldást, amiben egy Gibson EDS-1275 duplanyakú gitár volt segítségére, ezzel a hangszerrel játék közben tudott hathúros gitárról 12 húrosra váltani, gitárcsere nélkül.

A Gibson duplanyakú gitárját az ötvenes évek vége felé kezdték gyártani, eredetileg üreges testű, jávorfa hátlappal és oldallal, faragott fenyő fedlappal készülő hangszer volt. Ezek a modellek ma már alig fellelhetők és a gyűjtők vagyonokat fizetnek érte.

 

 

1962_gibson_eds-1275_700x.jpg


Az utolsó félüreges tesű, Les Paul fazonú duplanyakú modellek egyike

 

Amikor 1961-ben a Les Paul eladásai csökkeni kezdtek, a Gibson a klasszikus Les Paul testet a kétszarvú tömör SG-re „modernizálta”, és a duplanyakú hangszer is követte ezt a trendet. A könnyebb súlyú, SG dizájnú az EDS-1275 nagyobb játékkényelmet nyújtott, mint a korábbi kétnyakú modell. Az új duplanyakú gitár egyre növekvő népszerűségre tett szert, és így az addig csak egyedi rendelésre készülő gitárt sorozatban kezdték gyártani.

 

photo-of-jimmy-page-and-led-zeppelin-500x.jpg

 

Jimmy Page a hathúros oldalon a humbucker hangszedőket lecserélte tokozás nélküli Seymour Duncan pickupokra, de ettől eltekintve –  és a nyakpálca takarólemezén látható „Custom” felirat ellenére – ez egy gyári modell. A Gibson cég 1969-ben vette ki kínálatából az EDS-1275 modellt, Page hangszere pedig egy 1971-ben egyedi rendelésre készült modell volt. Azonban az igény a duplanyakú gitárokra nem szűnt meg, így 1974-től ismét gyártani kezdték, napjainkban is kapható. Ebben bizonyára szerepe van Jimmy Page-nek, majd később a Guns N’ Roses gitárosának, Slash-nek is, de az Eagles legendás Hotel California című dalában is egy ilyen Gibson modellen játszott Don Felder.

 

2007 EDS 1275.jpg

 

Gibson Jimmy Page Signature EDS-1275 (2007)

 

2007-ben a Gibson kihozta a Jimmy Page nevével fémjelzett EDS-1275 duplanyakú signature gitárt, amiből 25 darab Page eredeti gitárjának öregített másolataként készült, Page aláírásával, és további 250 pedig aláírás nélkül. Ezeket a használt példányokat – állapottól függően – ma 6 000 -15 000 dollár között kínálják eladásra.

 

 


Az alábbiakban egy 1963-as EDS-1275 specifikációját közöljük:

Test: tömör mahagóni
Nyak: mahagóni, később jávorfa
Fogólap: paliszander
Érintők száma: 20
Skálahossz: 864 mm
Nyakszélesség felső nyeregnél: 43 mm
Húrláb: Tune-o-matic
Hangszedők: két pár humbucker
Elektronika: két hangerő, két hangszín, háromállású pickup váltó, 6/12 húr között váltó kapcsoló