zenesz_logo.png



Az aktív PA rendszerek terén meglehetősen széles a kínálat. Ebből a kínálatból most az LD Systems DDQ 12 aktív hangrendszerét teszteltük.

 

LD Systems  LD Systems - Opera700.jpg

 

Szélessávú aktív PA rendszerek… Igen, ha egy kisebb, vagy közepes méretű helyszínt kell hangosítani komplikációmentesen ezek a kifinomult rendszerek nem csak megfelelő teljesítményt, hanem kiváló hangot, könnyű használhatóságot és szállíthatóságot ígérnek. És a DDQ-12 még ennél is többet nyújt…

A stílusos megjelenésű, kétutas aktív rendszer fekete basszus-reflex hangfalai 15 mm-es rétegelt nyírfalemezből készültek. A masszív, de mutatós első rács és a nagyméretű, süllyesztett szállító fogantyúk kellemes, visszafogott benyomást nyújtanak. A mindössze 17 kg súlyú hangfal szállítása, kezelése rendkívül kényelmes. További plusz: a beépített, dönthető állványcsatlakozó, melynek segítségével a hangfal ± 14 fokban megdönthető az optimális sugárzási szög érdekében. A tervezők a hangfal formáját úgy alakították ki, hogy padló monitorként is használható legyen. A rendszer további jellemzői: XLR csatlakozók a bemenő jelhez, ground-lift kapcsoló, mélynyomó csatlakoztatási lehetőség. A GAIN szabályzó a hangerőt -26 és +23 dB között állítja.

 

LDDDQ12_500.jpg

 

Belső felépítés

Az LD Systems a DDQ 12-be 12 collos Faital Pro neodímium mágneses hangszórót és egy aszimmetrikus tölcsérrel rendelkező BMS magassugárzót épített. Az eredmény nem csak a kiváló térbeli hangzás, hanem a dinamikus és lineáris hangvisszaadás 54 Hz-től egészen 20 kHz-ig.

A két hangszórót két különálló D osztályú erősítő hajtja meg, egyenként 400 W teljesítménnyel. Ez az egyenlő teljesítmény elosztás a magas és közép/mély frekvenciák között kissé szokatlan, de az 1,5 kHz-es keresztváltóval üzemeltetve értelmet nyer. A magassugárzót is láthatóan ehhez a feladathoz tervezték. A maximális hangnyomást 134 dB-ben adják meg, amihez a végfokok nem terhelés függő lineáris frekvencia átvitele garantálja a tökéletes minőségű, élethű hangvisszaadást, még nagyobb hangerőnél is.

 

LDDDQ12_3_500.jpg

 

Kezelőközpont

DDQ koncepciónak nyilvánvalóan az élethű hangvisszaadás az elsődleges célja. Következésképpen a beépített 24 bit/48 kHz-es Sharc DSP nem csak azt a célt szolgálja, hogy a különböző gyári preseteket tárolja. A speciálisan erre a rendszerre programozott DSP sokkal inkább arra fókuszált, hogy a bejövő jelet torzításmentesen, a lehető legélethűbben reprodukálja.

Másfelől, fő feladata biztosítani a rendszer hosszú távú, megbízható működését és optimális védelmet nyújtani mind a hangszórók, mind a végfokok számára, akár maximális terhelés mellett is. Ezt egyfelől az intelligens, processzor által szabályozott crossover, delay, EQ, valamint hangerő kezeléssel, másfelől egy prediktív csúcs-limiterrel valósítja meg, amely 1 milliszekundummal előre lát az időben, és így megakadályozza, hogy a hangszóróra túlvezérelt jel jusson. További RMS limiterek védik a túlhajtástól a végfokokat és a hangszórókat. Hűtőbordák és extra halk ventilátor biztosítják a megfelelő hűtést, amikor az aktív ládák hosszabb időre nagy teljesítménnyel működnek.

 

LDDDQ12_7_500.jpg

 

Gyakorlatban

Amikor először bekapcsoljuk a rendszert, egy halk kis szisszenést hallunk. A ládákon a GAIN-t 0 dB-re állítjuk, a keverőről az előre felvett kemény basszus szólamot a ládákra küldjük. (Előtte a keverőn egy kicsit emeljük a magasat és közepet.)  A DDQ 12 meghökkentően vastag basszus hangot produkál, tiszta konkrét, határozott, még a legmélyebb tartományokban is. A tweeter is nagyon harmonikusan működik, pontos, határozott közepet hoz.  A magas nem túl élesen, de kellően fényesen szól. Emeljük a hangerőt, ügyelve arra, hogy a bemenő jel ne legyen túlvezérelt. Az eredmény: semmi nem változik, a hangerőt kivéve. A hang hihetetlenül kiegyensúlyozott marad. Pillanatok alatt világossá válik, hogy az LD Systemsnek sikerült egy olyan PA rendszert kifejlesztenie, amely valóban nagyon hangosan szól, erőlködés- és torzításmentesen.

Azonban nem érjük be ennyivel, tényleg tudni akarjuk az igazat és szándékosan túlvezéreljük a bemenő jelet. És újra, semmi érdemleges nem történik. És ez a jó hír. A háttérben a DSP nagyon finoman és precízen teszi a dolgát, és megold minden felmerülő problémát. Nincs hallható, kellemetlen kompresszorozás, nincs magas vágás, és a közepek is maradnak, ahol voltak. Tökéletesen meg vagyunk győzve…


Előnyök:

Különösen kiegyensúlyozott hangzás
Nagyteljesítményű végerősítő
Precíz szabályozhatóság
Kiváló minőségű alkatrészek
Első osztályú kidolgozás
Jó ár-érték arány

Konklúzió

Az LD Systems DDQ 12 minden tekintetben sikeres aktív PA rendszer, melynek sikere határozottan üzenetértékű a meglehetősen telített piaci szegmens számára. Ez a rendszer csúcskategóriás tulajdonságaival rendkívül meggyőző, és nem csak az abszolút precíz és „turné biztos” kivitele miatt, hanem a csúcsra járatáskor tapasztalt tiszta, kiegyensúlyozott hangzása okán. Valóban kiváló minőséget és átlagon felüli hangzást kínál elfogadható áron. Az egyértelmű koncepció, hogy még egy aktív PA rendszernél is szigorúan ragaszkodni kell a lineáris hangvisszaadáshoz, szerintünk bejött, és megérdemli, hogy bátran ajánljuk megvételre, még akár komolyabb, kifinomultabb igények esetén is.

Bővebb információk: LD Systems
Hazai forgalmazó: Elimex Kft.