zenesz_logo.png



Sorozatunk harmadik, befejező részében a Halk Csarnokból mutatunk be két nagy kiállítót, az Elimexet és az Audio Partnert, majd visszatérve a Hangos Csarnokba, meglátogatjuk a német Meinl standját, hogy sétánk a vájt fülű gitárosokat megcélzó SelectGuitars standjánál érjen véget.

Elimex_bpmex0325_700x.jpg

 

LD Systems PA rendszerek, Cameo Light lámpák

 

Elimex

 

 

Folytatva utunkat a Halk Csarnokban az Elimex standjához érkeztünk, akik a kiállításon főként a német Adam Hall csoport termékeivel voltak jelen, bár itt voltak a magyar Robust különféle masszív, vízhatlan hangszertokjai, speciális hordtáskái is.

 

 

Gravity_bpmex031 700x.jpg

 

Ez mind Gravity

 

 

Az Adam Hall csoporthoz tartozó Gravity viszonylag új  szereplő a hangszer-, és különféle színpadon használatos állványokat gyártó cégek között, azonban esztétikus és praktikus állványaik prémium kategóriát képviselnek. Ezt magam is megerősíthetem, minthogy pár éve boldog tulajdonosa vagy két nagyszerű Gravity stúdiómonitor állványnak.

 

 

Porsche_bpmex0322_350x.jpg Robust_bpmex0317_350x.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porsche Design MAUI P900 és Robust tokok

 

 

Az LD Systems különféle összeállítású hordozható PA rendszerei is az első ligában játszanak, láthattuk a MAUI 5 GO torony kivitelű PA rendszerét fehér színben, a díjnyertes CURV 500® sorozat CURV 500® Touring Array rendszerét, melyeket kifejezetten olyan felhasználási területekre fejlesztettek ki, ahol nagy hangnyomásra és széles lesugárzásra van igény. A második generációs MAUI 11 G2 és MAUI 28 G2 kompakt, all-in-one oszlop PA rendszerei is jelen voltak, de a legfeltűnőbb még mindig az LD Systems és a Porsche Design Stúdió együttműködéséből született, újszerű megjelenésű MAUI P900 oszlopsugárzó volt.

 

 

LS Sys mik_bpmex0318_700x.jpg

 

LD Systems wireless rendszerek

 

 

Az LD Systems termékei közül kiemelném még a kábel nélküli mikrofon rendszereket, melyből az U300-as és az U500-as sorozat modelljeit is láthattuk. Szintén az Adam Hall csoporthoz tartozik a Cameo Light fénytechnikai eszközöket gyártó cég, melynek számos új modellje is itt volt.

 

 

Audio Partner

 

Audio Partner_bpmex0331_700x.jpg

 

DAS Audio line array rendszer

 

 

Az Elimextől csak egy ugrás volt az Audio Partner kiállítási területe, ők elsősorban, mint a Sennheiser és a Neumann hazai forgalmazói ismertek. Ahogy Selmeczi Imre ügyvezető igazgató elmondta, az idei Music Expón a Sennheiser komoly hangsúlyt fektetett a 360°-os videók hangjának felvételére alkalmas eszközökre.

 

 

AMBEO Smart Headset 558x.jpg

 

 

AMBEO Smart Headset

 

 

 

Ambeo desktop_x1_desktop_crop.jpg

AMBEO VR négykapszulás mikrofon

 

 

Két ilyen terméket láthattunk az Audio Partner standján, az egyszerűbb AMBEO Smart Headsetet, amivel a mobil telefonon készülő videók hangját tehetjük térhatásúvá, akár egy sztereó fejhallgatón visszahallgatva. De láthattuk a professzionális – és tegyük hozzá nem olcsó – négykapszulás AMBEO VR mikrofont is, ami elsősorban virtual reality videók hanganyagának elkészítéséhez garantál lenyűgöző térhatású hangélményt.

 

 

Senheiser_bpmex0338_700x.jpg

 

 

Rengeteg professzionális és félprofesszionális vezeték nélküli Sennheiser rendszerrel is találkozhatunk az Audio Partner standján, de nem hiányozhattak a profi hangrendszerek sem. Kiállították a spanyol DAS Audio nagy line array rendszerét, valamint a K-Array oszlopsugárzós PA rendszerét is.

 

A stúdiótechnika iránt érdeklődők megcsodálhatták a Neumann kondenzátor mikrofonokat, közöttük a legendás, 1967-ben bemutatott U67 újra elkészített változatát, amely ugyanazokból az alkatrészekből, kézimunkával készül, mint az eredeti modell. Láthattuk a Neumann stúdiómonitorokat is, melyek tervezését ugyanazon mérnökök végzik, akik a stúdiómikrofonokat is tervezik, vagyis egy koncepció, egy hangzásvilág jellemzi ezeket a felsőkategóriás eszközöket.

 

 

K array_bpmex0333_350.jpg Neumann_bpmex0339_350x.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K-Array hangrendszer és Neumann mikrofonok, legfelül a az U67

 

 

 

Meinl

 

 

Tama_bpmex0453_700x.jpg

 

 

Visszatérve a Hangos Csarnokba utunk a Meinl standjához vezetett, ahol Szabó Zoltán kereskedelmi képviselő mesélte el, hogy a német Meinl cég számos világmárka képviseletét látja el Európában és így hazánkban is, ezen márkák termékei kerültek kiállításra a Meinl standján.

 

 

Ortega_bpmex0455_700x.jpg

 

 

Meinl_700xbpmex0439.jpg

 

 

Így találkozhattunk a világhírű Meinl cintányérok és ütőhangszerek széles választéka mellett egy csodálatos, két lábdobos Tama dob cuccal, melyen a Megadeth dobosa, Dirk Verbeuren tartott bemutatót. A Tama mellett Ibanez elektromos és akusztikus gitárokat, Ortega akusztikus gitárokat és effekteket, Mesa Boogie erősítőket mutattak be a Meinl standján.

 

 

 

SelectGuitars

 

Select_350xbpmex0201.jpg Select_bpmex0357_resize.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A végére tartogattuk egy viszonylag kicsi, de gitárosok számára annál vonzóbb üzlet, a SelectGuitars standjának bemutatását. A két tulajdonos – Bortnyák Adorján és Géczy Viktor – közül az utóbbi nyilatkozott hosszan kameránknak, amit hamarosan láthattok a kiállításról készült videó riportunk utolsó részében. Ahogy Viktor elmondta, a SelectGuitars elsősorban prémium kategóriás, analóg gitár effekt pedálokra szakosodott, és célközönségének azokat a gitárosokat tartja, akik saját, egyedi hangzást szeretnének elérni, és nem érik be kompromisszumokkal. Hogy érzékeltessük a választékot, csak torzítóból közel 30 különböző található kínálatukban, de a legkülönfélébb boosterek, modulációs effektek, wah pedálok között is válogathattunk. Ezek nagy része a tengerentúlról származik, kis manufaktúrákban, válogatott alkatrészekből készülnek.

 

 

 

Select_bpmex0203_700x.jpg

 

Tátrai Tibusz új effekt vételét fontolgatja

 

 

Az effekt pedálok mellett foglalkoznak gitárokkal is, de az effektekkel ellentétben a gitárok nagy része használt hangszer. Ha felső kategóriás, Fender és Gibson custom shop, vagy signature modellt keresel, akkor is érdemes felkeresni a SelectGuitars bemutatótermét.

 

 

Supro_bpmex0352_700x.jpg

 

Supro erősítő sorozat

 

 

Mindezek mellett a SelectGuitars a legendás Supro erősítők hazai forgalmazója is. Ez a hosszú múltra visszatekintő márka némi kitérő után most ismét fénykorát éli, egyedi hangzású csöves erősítőket gyártanak, melyeket olyan sztárok használnak, mint Lenny Kravitz, Joe Perry, vagy Joe Walsh. (Itt olvashatod írásunkat a Supro Keeley Custom 1970RK modellről.)

 

 

Kasleder_bpmex0350_700x.jpg

 

Kasleder effekt pedálok, középen a Black Boy, White Boy

 

 

Végezetül, de semmiképpen nem utolsó sorban, fontos kiemelni, hogy a SelectGuitars forgalmazza a mára már rendkívül sikeres és népszerű Kasleder effekt pedálokat, melyek Kasleder Albert nevéhez fűződnek. Kézzel készített gitár és basszusgitár effektjei, distortion, overdrive és fuzz pedáljai nem valamely neves márka másolatai, hanem a tradicionális hangzásokat egyedi, újszerű ízekkel gazdagító unikális effektek. A közelmúltban jelent meg két Tube Screamer-jellegű overdrive pedálja, a Kasleder White Boy és Black Boy, melyeket a Zenész Magazin is tesztelt.

 

 

 

LukĂĄcs_bpmex0382_700x.jpg

 


Összegzés



A SelectGuitars standjánál tett látogatásunkkal nagyjából a végére is értünk szubjektív beszámolónknak, amelyben a 2018-as Music Expón látottakról igyekeztünk valamiféle képet nyújtani. Ez a kép a rengeteg látnivaló miatt közel sem lehet teljes, azokat a kiállítókat kerestük fel, ahol szerintünk érdekes, újszerű, és a zenész szakma érdeklődésére számot tartó hangszereket, eszközöket láttunk. Nem marad más hátra, mint pár mondatban összegezni a három nap tapasztalatait.

 

 

VĂŠge_bpmex0205_700x.jpg

 

 

Csak ismételni tudjuk a tavalyi Music Expónál már leírtakat, öröm volt látni, hogy a zenész szakma mellett, mennyi gyerek, család, és idős látogató fordult meg a három nap alatt a kiállításon. A legtöbb nagyobb standon a gyerekek, fiatalok önfeledten próbálgathatták a billentyűket, dobokat, gitárokat, és persze akadt nem egy „öreg rocker” is, aki fejhallgatóval a fején teljesen belefeledkezett egy gitár, vagy effekt tesztelésébe, számukra megszűnt a külvilág.

 

 

VĂŠge_bpmex0409_700x.jpg

 

 

Jó ötlet volt a Magyar Gitárosok Fala és a könnyűzenei oktatási intézmények nagy számban történő meghívása, és ahogy Andrásik Remó, a kiállítás főszervezője elmondta, mindkettőt jövőre még tovább kívánják fejleszteni. Összességében mi egy jól sikerült, jó hangulatú eseménynek éltük meg ezt a három napot, és bízunk benne, hogy jövőre veletek újra, ugyanitt…

 

A helyszínen készült, több mint 1 órányi videó anyagból  további részleteket lehet megtudni a kiállított hangszerekről, eszközökről. Klikk IDE!

 

[ -Keres Tibor- ]

 

Fotó

Sós Gábor
photo & graphic design
www.sosdesign.hu