zenesz_logo.png



Az idén 13. alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Music Expón a Zenész Magazin is képviseltette magát, így benyomásainkat a három nap alatt tapasztaltak alapján tudjuk megosztani veletek.

bpmex0212_700x.jpg

 

 

Fotósunkkal és videósunkkal alaposan körbejártuk a két csarnokra osztott kiállítási területet, videó interjúkat készítettünk, melyek hamarosan felkerülnek a Zenész Magazin online felületére. Ez egy szubjektív beszámoló, majd a videó riportokkal kiegészülve biztos teljesebb, konkrétabb lesz a kép.

 

Az idei Music Expón is megmaradt a Hangos Csarnok, Halk Csarnok koncepció, ami azt jelentette, hogy a színpadok, bemutatók, kipróbálható erősítők, elektromos gitárok, basszusok, dobok a Hangos Csarnokban kaptak helyet, míg a Halk Csarnokban inkább stúdió- és világítástechnika, PA rendszerek, keverők, mikrofonok voltak láthatók. Persze voltak átfedések, mert a Hangos Csarnokban számos szintit, zongorát, elektromos dobot, effektet csak „halkan” fejhallgatóval lehetett kipróbálni, ugyanakkor például a Cort gitárokat forgalmazó Forte Music az elektromos gitárjait, erősítőit a Hangos Csarnokban mutatta be, míg az akusztikus gitárok a Halk Csarnokban voltak kiállítva.

 

 

bpmex0232_700x.jpg


Magyar Gitárosok Fala - részlet

 

 

Újdonság volt a Magyar Gitárosok Fala, melyre a legkülönbözőbb műfajokat képviselő magyar gitárosok adták kölcsön hangszerüket. Sok más között láthattuk Karácsony János, Tátrai Tibor, László Attila vagy Felkai Miklós saját hangszerét.

 

 

bpmex0167_700x.jpg

 

 

Hangos csarnok I.


Az egyik legnagyobb kiállítási területet a Yamaha foglalta el, köszönhetően a három hazai Yamaha márkakereskedőnek, az Eldorádónak, a Hangszerplázának és a Mezzoforte Hangszeráruháznak. A legnagyobb érdeklődés talán a billentyűs hangszereknél és elektromos doboknál volt tapasztalható, de itt voltak a Yamaha RevStar gitárok, TRBX basszusok, keverők, hordozható PA rendszerek, köztük az új StagePas 600 BT is.

 

 

bpmex0180_700x.jpg

 

Yamaha TRBX basszusok és RevStar gitárok


 

Yamaha_dob_bpmex0384_700x.jpg


Yamaha  DTX elektromos dobszettek

 

 

Minthogy a Line 6 is a Yamahához tartozik, a Line 6 multieffektjeit is ki lehetett vallatni. Jó ötlet volt a „süket szoba”, ahol többek között a Yamaha Transacoustic gitárját lehetett kényelmes körülmények között kipróbálni.

 

 

Yamaga Genos bpmex0360_700x.jpg

 

Neumann Balázs és a Genos

 

 

A stand másik oldalán, egy színpadon zajlottak a hangszerbemutatók, többek között láthattuk Neumann Balázst, ahogy a Yamaha Genos képességeit demonstrálta nagy átéléssel a népes hallgatóságnak.

 

 

 

Cort_bpmex0141_700x.jpg

 

Fekete Samu Tibor és az ő Cort multimenzúrás basszusa

 

 

A Cort gitárokat és Peavey erősítőket is forgalmazó Forte Music standján régi kollégát üdvözölhettem, Fekete „Samu” Tibort, a Korál basszerosát, akivel évekig egy zenekarban váltottuk meg a világot. Éppen egy öthúros, multimenzúrás Cort basszusgitárral csapott bele a bemutatóba, amit persze végig hallgattunk, utána jött a sztorizás. Később Karácsony János is feltűnt, és lelkesen mesélte, hogy újra elővette vintage Framus gitárját, és némi restaurálás után használni fogja az SG-k mellett.

 

 

Cort_bpmex0142_700x.jpg


Forte Music stand - részlet

 

 

 

Cort_bpmex0148_git_700x.jpg

 

Cort gitárok

 

 

Cort_bpmex0150.jpg_bass_700x.jpg

 

Cort basszus erdő - részlet

 

 

A Forte Music „hangos” standján egészen elképesztő választékot láthattunk a Cort tömörtestű és üreges testű gitárjaiból, közöttük a nemrég általunk is bemutatott Sunset TC retró modellel, de nem volt hiány a különböző fazonú négy-, öt- és hathúros basszusokból sem. A Cort gitárok mellett különböző Peavey gitár- és basszusgitár erősítők uralták a standot.

 

 

 

PĂĄlmai_bpmex0133_700x.jpg

 

Pálmai Zoltán

 

 

Közvetlen a Zenész Magazin pavilonja mögött találkoztunk Pálmai Zolival, a P.Mobil, a Hobo Blues Band és P.Box legendás dobosával, akinek minimalista standja – Pálmai & Pálmai Dobakadémia – jó példa arra, hogy sokszor többet jelenthet a személyes jelenlét, mint a költséges dizájn: amikor Zoli a standján volt, szinte mindig körülállták érdeklődő fiatalok, persze, zenész kollégák is gyakran megjelentek.

 

 

Roland_bpmex0213 szint 700x.jpg

 

Roland szintik - fejhallgatóval lehetett kipróbálni

 

 

A Yamaha mellett a másik nagy kiállítóteret és színpadot a Roland foglalta el. Itt is a billentyűk voltak többségben, de természetesen az idehaza rendkívül népszerű Boss effektek, a Boss Katana erősítő sorozata, a Roland Blues Cube kombók körül is nagy volt az érdeklődés, nemkülönben a Roland elektromos dobjainál.

 

 

Boss bpmex0204_Katana_700.jpg

 

Boss Katana sorozat, lábnál Boss ES-8 effekt kapcsoló, kényelmesen lehetett próbálgatni...

 

 

 

Roland_bpmex0234_dob_700.jpg

 

 

A Roland idén is színpadi bemutatókkal kedveskedett a látogatóknak, többek között a kiváló gitáros, Mike Gotthard, azaz Gotthárd Misi és barátai is felléptek a Roland színpadon. Amikor operatőrünkkel ismét ott jártunk a Roland hangszereknél, Sántha Gábor marketing manager készségesen végigvezetett bennünket a kiállított hangszerek között, és bemutatta az újdonságokat, így a videó riportból majd részletesebben is tájékozódhattok.

 

 

Marshall_bpmex0185_700x.jpg

 

 

Marshallok, előtérben a Code sorozat

 

Az Audmax tavaly jó méretű színpadon és egy nagy, összefüggő kiállítótéren mutatta be az általa forgalmazott márkákat. Idén ez annyiban változott, hogy a színpad kisebb lett, viszont a hangszerek, erősítők, kütyük márkánként tagolva, jól áttekinthető kis standokat kaptak, ahol, ha kellett, szakszerű felvilágosítást is kaphattunk.

 

 

Marshall_bpmex0188_AS50_700.jpg

 

Marshall AS50 - mikrofon csatornával

 

 

 

Marshall_bpmex0428_700x.jpg

 

Marshall stand részlet - balra DSL sorozat, jobbra Origin, középen 2525 Mini Jubilee

 

 

Első utunk a Marshallokhoz vezetett, ahol rendkívül széles spektrumát láthattuk a Marshall erősítőinek. Jelen volt az év elején bemutatott DSL sorozat az 1 wattos DSL1C kombótól kezdődően egészen a 100 wattos DSL100 erősítőig. A full csöves sorozat minden darabja effekt looppal, zengetővel és kétféle hangolású csatornával büszkélkedhet. Láthattuk a programozható Code sorozat modelljeit, az Origin fejeket és kombókat, az akusztikus AS50 kombókat, és persze a stand közepén ott pöffeszkedett egy 100-as ládán a Jim Marshall nevét idéző, jó öreg JMP is.

 

 

Natal_2bpmex0370_700.jpg

 

Nem hiányozhattak a Marshall érdekeltségébe tartozó Natal dobok és Eden basszus cuccok sem, ezeket a Marshall stand mellett csodálhattuk meg.

 

 

 

VOX bpmex0196_700x.jpg

 

VOX MV50 Nutube mini-cső technológiával

 

 

Az Audmax kiállítóterén találkozhattunk még Korg szintikkel és digitális zongorákkal, Allen & Heath keverőkkel, Vox erősítőkkel, Genelec stúdiómonitorokkal, Tascam kézi felvevőkkel és interfészekkel.

 

 

Tascam_SAM_2352_700x.jpg

 

Tascam Model 24 (fotó: - tk -)

 

 

A Tascam standnál hosszabban elidőztünk, mert egy igazi újdonságot fedeztünk fel. A TASCAM Model 24 vonzott oda minket, ami keverő – interfész – recorder, amúgy hagyományos keverő külsővel megáldva. 24 bemenettel, 22 kimenettel, beépített effektekkel, USB kimenettel. A Model 24 akár memóriakártyára is tud felvételt rögzíteni, vagy USB porton keresztül, számítógéphez csatlakoztatva, kedvenc DAW programunkkal is használhatjuk, mint audio interfészt. Ráadásul keverésénél visszaküldhetjük a 22 csatornát a Model 24-re, hogy ott végezzük el kényelmesen, az egér helyett a fédereket tologatva. Természetesen hangosításhoz is használhatjuk a beépített kompresszorral, parametrikus középpel és két monitor úttal rendelkező Model 24-et.

 

 

 

Tam tam_bpmex0238_700x.jpg

 

Tam Tam stand - részlet

 

 

Sétánkat folytatva elértünk a Tam Tam dobcentrum színpadához és standjához. A színpadon főként elektromos dobokat állítottak ki és ezeken demóztak, de jó volt látni a tavalyinál lényegesen több akusztikus dobcuccot, közöttük olyan különlegességekkel, mint a Dubán Super, vagy Vajda „Sóder” Péter Gretsch szettje és Huszár Endre Pearl Crystal dobja.

 

 

Ludwig_bpmex0242_700x.jpg

 

Ludwig dobszett a Music Mercant standján

 

 

Egy gyönyörű Ludwig dobcuccot becserkészve kerültünk a Music Mercant standjára, ahol hamar kiderült, hogy a Music Mercant által képviselt márkákat az R55 Music Store üzletében lehet megvásárolni. A Music Mercant a billentyűs hangszerek, gitárok mellett fúvós és vonós, valamint ütős hangszereket, közöttük Yamaha és Ludwig dobokat, valamint Paiste cintányérokat is forgalmaz, a teljes termékskála leírása hosszú időt venne igénybe.

 

 

Mercant_Yamaha SAM_2384_700x.jpg

 

Yamaha trombita, fuvola és klarinét a Music Mercant standján (fotó: -tk-)

 

 

A Music Mercant standja volt az egyetlen, ahol márkás szaxofonok, fuvolák, klarinétok, trombiták és pozanok is kellették magukat, ezt csak azért hozom szóba, mert többen a Zenész Magazin standjánál érdeklődtek, hogy hol vannak a fúvós hangszerek.

 

Azt javaslom, hogy sétánkat a Hangos Csarnokban most szakítsuk meg, mert egyszerre túl sok lesz az információ, lassan átmegyünk a Halk Csarnokba, de a végén még visszatérünk ide, a Halk Csarnokba is, mert két kiállítót még mindenképpen szeretnénk bemutatni.

 

[ -tkeres- ]


Folytatjuk…

 

A helyszínen készült, több mint 1 órányi videó anyagból  további részleteket lehet megtudni a kiállított hangszerekről, eszközökről. Klikk IDE!

 

Fotó

Sós Gábor
photo & graphic design
www.sosdesign.hu