zenesz_logo.png



Az ESP/LTD több mint 50 új gitárt jelentett be 2018-ra, amit lehetetlen lenne egyszerre bemutatni. Ebben a részben a különleges, multi menzúrás és az új LTD signature modellekkel foglalkozunk.

 

m1007ms_700x.jpg

 

M-1007MS

SEE THRU BLACK SATIN

 

Multi menzúrás gitárok


Az egyik legérdekesebb újdonság két Multi-Scale modell megjelenése. A multi-scale, vagy multi menzúrás gitárokon az érintők ferde elhelyezéséből adódóan optimális a húrok feszessége, a mélyebb húroknak hosszabb a menzúrája, a magasabbaké pedig rövidebb. Ez egyenletesen, a fogólap teljes hosszában nagyszerű hangzást eredményez, és számos gitáros szerint húrokat lefogó kéznek a fogólap is kényelmesebbé válik.

 

 

m-1008ms_700x.jpg

 

M-1008MS

SEE THRU BLACK SATIN

 

A két új modell a héthúros LTD M-1007MS és a nyolchúros LTD M-1008MS, a menzúrájuk 27 és 25,5 inch között van. Mindkét gitár csavarozott nyakú, a könnyű mahagóni testre vastag lángolt juhar tető került, a nyak ötrétegű juharfából készült, melyre makassar ébenfa fogólapot ragasztottak. A két hangszeren ferdén kialakított Seymour Duncan Nazgul és Sentient pickupokat találunk, melyeket kifejezetten a multi menzúrás modellekhez fejlesztettek. További fontosabb jellemzők a Hipshot multi menzúrás húrláb, az ESP satus hangolókulcsok és a húzó-nyomó kapcsolós hangszín poti, a tekercs leválasztáshoz.

 

 

 

 

 

 

BILL-KELLIHER-700.jpg

 

Bill Kelliher SPARROWHAWK

PELHAM BLUE

 

2018-as signature modellek


A kínálatban találkozunk számos új és nagyszerű signature modellel is, melyek gyönyörű színekben pompáznak, némelyiken új hardvereket, vagy pickup konfigurációt is felfedezhetünk. Elsőként a Mastodon gitárosának, Bill Kellihernek csak részben új Sparrowhawk signature gitárját említenénk, ami 2018-ban Pelham Blue színben is kapható lesz, és nagyon dögösen mutat ebben a színben. Technikai részleteket itt találtok a gitárról.

 

 

 

 

SC-20_700x.jpg

 

 

STEPHEN CARPENTER SC-20

SEE THRU GREEN

 

Az ESP 20 évvel ezelőtt, 1998-ban mutatta be az Deftones gitárosának, Stephen Carpenternek az első signature modelljét. A 20 éves évfordulót most az LTD SC-20 modellel ünnepli a cég. A hangszer hathúros, testen átmenő nyakú konstrukció, juharfa nyakkal, égerfa testtel és áttetsző zöld fényezéssel. A gitáron egy Seymour Duncan JB SH-4 hangszedő és két ESP tervezésű pickup – LH-150N és LS-120N – dolgozik.

 

 

 

SCT 607 B_700x.jpg

 

STEPHEN CARPENTER SCT-607B

GREEN SPARKLE

 

 

SC608 B_700x.jpg

 

STEPHEN CARPENTER SC-608B

RED SPARKLE

 

 

Szintén Stephen Carpenterrel kapcsolatos újdonság, hogy az ESP/LTD a gitáros két legnépszerűbb signature gitárját most új színekben kínálja, talán ideje volt kicsit elszakadni az alapértelmezett fekete színtől… Az LTD SCT-607B Green Sparkle, míg a LTD SC-608B Red Sparkle színben lesz elérhető.

 

 

 

 

 

 

KH 602_700x.jpg

 

KIRK HAMMETT KH-602

PURPLE SPARKLE

 

Ha már az új színekről esik szó, itt egy gitár, aminek megjelenését a zenészek egész évben folyamatosan kérték. A Metallica gitárosa, Kirk Hammett, az elmúlt 12 hónapban ESP signature gitárjának egy szemet gyönyörködtető Purple Sparkle színű változatával játszott. Most a továbbfejlesztett LTD KH-602-vel bárki hozzájuthat egy ilyen megjelenésű hangszerhez. A gitárra új EMG Kirk Hammett Bone Breaker Signature hangszedők kerültek és a fogólap a környezetvédelem szellemében Pau Ferro fogólappal kerül gyártásra.

 

 

 

 

NW 44_700x.jpg

 

NEIL WESTFALL NW-44

OLYMPIC WHITE

 

Vadonatúj modell az LTD signature sorozatában az NW-44, ami Neil Westfall, a floridai A Day To Remember zenekar gitárosának készült. Az Olympic White színű, EC testformájú set-thru konstrukciójú (a testen átmenő, a ragasztott és a csavarozott illesztés kombinációja) 25,5 inches menzúrájú, juharfa tetővel fedett, mahagóni testű, mahagóni nyakú gitár érdekessége, hogy csak egy Bare Knuckle Aftermath pickupot kapott.

 

 

 

AJ1_700x.jpg


ANDY JAMES AJ-1 EVERTUNE

BLACK SATIN

 

 

 

AJ7_700x.jpg

 

ANDY JAMES AJ-7 EVERTUNE

SNOW WHITE SATIN

 

A brit gitárvirtuóz, Andy James már jó ideje kapcsolatban van az ESP-vel, most signature sorozatú modelljeit egy kiváló EverTune húrlábbal frissítették. A hathúros AJ-1 EverTune – fekete selyemfényű színben – és a héthúros AJ-7 EverTune – fehér selyemfényű színben – EMG 66/57 hangszedőket kapott, csiszolt fekete króm borítással.

 

 

 

nergal6_700x.jpg

NERGAL-6

BLACK SATIN

 

 

 

orion-5_700x.jpg

 

ORION-5

BLACK SATIN

 

Akkor egy kis kelet-európai vonatkozás: a lengyel, gdanski illetőségű extrém black metal banda, a Behemoth két gitárosa is új signature sorozatú modellel dicsekedhet. A frontember Nergal új gitárja az LTD Nergal-6 az ESP Eclipse gitárjának formáját idézi, fekete szerelvényekkel és Fishman Fluence hangszedőkkel. A basszeros Orion, új modellje az LTD Orion-5 öthúros basszusgitár Seymour Duncan P/J pickup készlettel. Mindkét modell „fenyegető” fekete selyemfényű lakkozást kapott és a fogólapon ott díszeleg a zenekar logója.

 

 

 

mk600_700x.jpg

 

 

Mille Petrozza MK-600

BLACK SATIN

 

És még mindig nem értünk a végére… Két további ESP gitárosnak is frissítették a signature modelljét. A Kreator gitárosa, Mille Petrozza LTD MK-600 gitárja most fekete selyemfényű lakkozással is kapható.

 

 

 

volung 700x.jpg

Lars Frederiksen VOLSUNG

BLACK SATIN

 

 

Végül, de nem utolsó sorban a punk rock mester Lars Frederiksen (Rancid) – akinek 2017-ben jelent meg első signature gitárja – kérésére elkészült LTD Volsung modelljének koptatott selyemfényű fekete (Distressed Black Satin) változata, ami elképesztően jól néz ki. A hangszerre Frederiksen saját Seymour Duncan Lars Signature hangszedőit, a Gotoh kulcsokat, és TonePros locking TOM húrlábat és húrtartót szereltek.

 

Most csak a 2018-as LTD modellek egy részéről esett szó, a Black Metal, a Deluxe 1000, a 400-as és 200-as sorozatokat, valamint a basszusgitárokat következő írásainkban mutatjuk be, és akkor az ESP gitárokat még nem is említettük. Kérdés, hogy mivel készülnek a januári NAMM Show-ra…

 

Folytatjuk...

 

Az ESP/LTD hazai és európai forgalmazója a Sound Service.